Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1455

Dodano:

Odsłon: 4955

Ciasto chyba każdemu znane. Ten przepis jest w moim zeszycie od 20 lat a przepisałam tę recepturę z innego starego pożyczonego od sąsiadki zeszytu :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru do ciasta
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • dżem lub powidła (u mnie sprawdził się domowej roboty dżem porzeczkowy)
  • bakalie (rodzynki, suszona śliwka, orzechy)
  • 1 szklanka cukru do białek
  • łyżka śmietany do ciasta - opcjonalnie
  • 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku
  • cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzieliłam żółtka od białek.
    Mąkę przesiałam i połączyłam z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami.
    Zagniotłam ciasto.

  2. Podzieliłam na trzy części i do jednej dodałam przesiane przez sitko kakao. Do tej ciemnej części ciasta dodałam łyżeczkę śmietany.
    Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki nie lodówki na 1 godzinkę. W lodówce chłodziłoby się dłużej.

  3. Pierwszą część jasną ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki - dość grubo i starłam na tarce o dużych oczkach na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

  4. W tym czasie ubiłam białka na sztywną pianę ze szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu. Na podpieczone ciasto wyłożyłam bakalie a na to ubite białka. Na wierzch starłam trzeci jasny kawałek.
    Piekłam jeszcze 40 minut.

    Jak pleśniak wystygł posypałam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń