Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis na pomadę czekoladowo-cytrynową do dekorowania mazurków. Sposób przygotowania ciasta do mazurków podaję w przepisie Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec i mazurki.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20412
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9536
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2092
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 712
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20412
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9536
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2092
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 712
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Składniki
Śmietanę z cukrem wlać do półtoralitrowego garnka (przy gotowaniu może się pienić i pryskać) i podgrzewać na małym ogniu mieszając co jakiś czas. W małym garnuszku rozpuścić czekoladę ogrzewając ją w kubeczku na parze. Zostawić w ciepłym miejscu, by nie stężała. Pomadę w dużym garnku gotować na małym ogniu mieszając przez 11 minut od momentu zawrzenia. Zdjąć garnek z ognia i odlać 1/3 zawartości do innego garnka. Do pozostałej masy wlać rozpuszczoną czekoladę i przez chwilę ucierać. Gdy pomada zacznie gęstnieć wyłożyć ją na mazurek. Do odlanej białej masy dodać kwasek cytrynowy (nie polecam soku z cytryny, bo za bardzo rozwodni masę) i podgrzać mieszając. Po zdjęciu z ognia masę ucierać przez chwilę i gdy zacznie stygnąć i gęstnieć wylać na mazurek, na masę czekoladową. Mazurek ubrać skórką pomarańczową, bakaliami i powidłami. Smacznego:)