Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ponczowe serce"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Do dekoracji: dżem truskawkowy, 5 dag prażonych płatków migdałowych, 8 dag masy marcepanowej, barwniki spożywcze (żółty, fioletowy, niebieski)
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj. Ciasto wlej do formy w kształcie ser- ca i piecz w temperaturze 160° C około 45 minut. Poczekaj, aż ciasto zupełnie wystygnie, a wtedy wyjmij je z formy.
Wodę z cukrem zagotuj, a następnie ostudź, dodaj rum, herbatę i sok z cytryny. Biszkopt przekrój na 4 blaty. Jeden posmaruj dżemem i włóż z powrotem do formy. Połóż na nim drugi placek, nasącz ponczem i posmaruj porcją dżemu. Włóż do formy trzecią część biszkoptu, polej ponczem i posmaruj dżemem. Ostatni blat bez nasączania posmaruj dżemem i ułóż na torcie (dżemem do dołu). Lekko obciąż tort i wstaw do lodówki na noc.
Po wyjęciu wierzch i boki posmaruj pozostałym dżemem. Boki posyp płatkami migdałowymi. 3/4 masy marcepanowej rozwałkuj, wykrój serce i ułóż na wierzchu. Resztę marcepanu zabarw na fioletowo i niebiesko (ulep z nich kwiatki), a także na żółto (środki kwiatków).
(bez czasu oczekiwania): 60 minut , Porcja: 415 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie