Do góry

Desery Przepis na:

Prawdziwy nugat

Prawdziwy nugat

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 69

https://styl.interia.pl/kuchnia/news-prawdziwy-nugat,nId,4764021

Składniki

  • 50 g orzechów laskowych
  • 150 g miodu
  • 400 g cukru pudru
  • 6 białek
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli
  • opakowanie andrutów lub opłatków świątecznych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prawdziwy nugat

Przygotowanie

  1. 1. Białka chłodzimy w lodówce. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie lekko kruszymy. Ziarna wanilii mielimy lub blendujemy z kilkoma łyżkami cukru.

  2. 2. Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier puder.

  3. 3. Miód zagotowujemy w rondelku, a następnie dodajemy ubite białka. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.

  4. 4. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy wanilię. Wrzucamy także orzechy i mieszamy. Masę rozprowadzamy na opłatku na grubość ok. 2 cm i przykrywamy drugim opłatkiem. Obciążamy drewnianą deską do krojenia i zostawiamy na noc do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń