Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
https://styl.interia.pl/kuchnia/news-prawdziwy-nugat,nId,4764021
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1615
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1068
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1615
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1068
Składniki
1. Białka chłodzimy w lodówce. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie lekko kruszymy. Ziarna wanilii mielimy lub blendujemy z kilkoma łyżkami cukru.
2. Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier puder.
3. Miód zagotowujemy w rondelku, a następnie dodajemy ubite białka. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
4. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy wanilię. Wrzucamy także orzechy i mieszamy. Masę rozprowadzamy na opłatku na grubość ok. 2 cm i przykrywamy drugim opłatkiem. Obciążamy drewnianą deską do krojenia i zostawiamy na noc do stężenia.