Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek jest szybki i dosyć łatwy w przygotowaniu. Bazą tego prostego wypieku jest ciasto biszkoptowe. Nadaje lekkości całemu deserowi. Masa powstała na bazie kremu budyniowego, a całość dopełnia pyszny mus truskawkowy. Jest to jedno z moich ulubionych wypieków. To proste połączenie smaków sprawia, iż jest to doskonałe ciasto zarówno na przyjęcia rodzinne, jak i większe uroczystości.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Ciasto biszkoptowe: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzę. Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotowuje z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budynie waniliowe oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodaję wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszam do momentu ponownego zagotowania. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje stopniowo zimny budyń. Miksuję. Mus truskawkowy: Truskawki myję. Usuwam szypułki. Miksuję. Mus podgrzewam. Dodaje galaretki truskawkowe. Mieszam. Studzę. Na zimnym cieście układam krem budyniowy. Chłodzę pół godziny. Na kremie układam mus. Chłodzę całą noc.
Zapraszam na mojego bloga !