Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 1426

Dodano:

Odsłon: 682

Wypiek jest szybki i dosyć łatwy w przygotowaniu. Bazą tego prostego wypieku jest ciasto biszkoptowe. Nadaje lekkości całemu deserowi. Masa powstała na bazie kremu budyniowego, a całość dopełnia pyszny mus truskawkowy. Jest to jedno z moich ulubionych wypieków. To proste połączenie smaków sprawia, iż jest to doskonałe ciasto zarówno na przyjęcia rodzinne, jak i większe uroczystości.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe
  • mąka pszenna Typ 500 250 g
  • cukier 200 g
  • Proszek do pieczenia 5 g
  • jajka 5 szt.
  • krem budyniowy
  • mleko 3,2% 500 ml
  • cukier 100 g
  • masło 150 g
  • Budyń waniliowy 120 g
  • żółtka 2 szt.
  • mus truskawkowy
  • truskawki 500 g
  • galaretka truskawkowa 120 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Proste ciasto z truskawkami

Przygotowanie

  1. Ciasto biszkoptowe: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotowuje z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budynie waniliowe oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodaję wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszam do momentu ponownego zagotowania. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje stopniowo zimny budyń. Miksuję.
    Mus truskawkowy: Truskawki myję. Usuwam szypułki. Miksuję. Mus podgrzewam. Dodaje galaretki truskawkowe. Mieszam. Studzę.
    Na zimnym cieście układam krem budyniowy. Chłodzę pół godziny. Na kremie układam mus. Chłodzę całą noc.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń