Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką owocami i kremem czekoladowym
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3036
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 132
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 65
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3036
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 132
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 65
Składniki
Biszkopt: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut.
Masa brzoskwiniowa: Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z brzoskwiń. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta.
Krem czekoladowy: Wafelki pokruszyć. Krem czekoladowy trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce.
Masa budyniowa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W 2/3 szklanki rozpuścić mąkę i budyń, dodać do utartych żółtek. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać żółtka z budyniem. Chwilę pogotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć dodają po trochu zimnego budyniu. Masę rozprowadzić na kremie czekoladowym.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w około 1 szklance wody. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią wierzch ciasta (to będzie cienka warstwa). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Podawać pokrojone na prostokąty.