Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczne, dość proste w przyrządzeniu
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Upiecz ciemny biszkopt z 5 jaj (do ciasta biszkoptowego dodaj kakao a na koniec - gorzką czekoladę - pół tabliczki - startą na tarce). Pozostaw biszkopt w cieple, żeby "doszedł".
Serek mascarpone (polska wersja jest 2x tańsza, a bardzo dobra) ubij ze śmietaną i cukrem-pudrem.
Jeszcze bardzo ciepły biszkopt - wylożony na posypaną cukrem waniliowym ściereczkę - posmaruj dokładnie masą z ubitego serka, a na wierzch połóż równomiernie maliny.
Przy użyciu ściereczki zroluj biszkopt po czym zwinięty w ściereczkę (jak duży cukierek) włóż do lodówki. (Inna wersja: jeszcze ciepły biszkopt należy zrolować bez masy i pozostawić do wystygnięcia, a następnie przygotować masę, rozwinąć biszkpopt i wypełnić go masą, po czym ponownie zrolować)
W kąpieli wodnej rozpuść, mieszając, pozostałą część gorzkiej czekolady i tabliczkę mlecznej z dodatkiem masła. Tą masą posmaruj roladę. Gotowe!