Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczne, dość proste w przyrządzeniu
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119388
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8971
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3223
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119388
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8971
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3223
Składniki
Upiecz ciemny biszkopt z 5 jaj (do ciasta biszkoptowego dodaj kakao a na koniec - gorzką czekoladę - pół tabliczki - startą na tarce). Pozostaw biszkopt w cieple, żeby "doszedł".
Serek mascarpone (polska wersja jest 2x tańsza, a bardzo dobra) ubij ze śmietaną i cukrem-pudrem.
Jeszcze bardzo ciepły biszkopt - wylożony na posypaną cukrem waniliowym ściereczkę - posmaruj dokładnie masą z ubitego serka, a na wierzch połóż równomiernie maliny.
Przy użyciu ściereczki zroluj biszkopt po czym zwinięty w ściereczkę (jak duży cukierek) włóż do lodówki. (Inna wersja: jeszcze ciepły biszkopt należy zrolować bez masy i pozostawić do wystygnięcia, a następnie przygotować masę, rozwinąć biszkpopt i wypełnić go masą, po czym ponownie zrolować)
W kąpieli wodnej rozpuść, mieszając, pozostałą część gorzkiej czekolady i tabliczkę mlecznej z dodatkiem masła. Tą masą posmaruj roladę. Gotowe!