Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 1625

Dodano:

Odsłon: 452

Ciasto ptysiowe jest jednym z tych ciast, które raz się udaje, a raz nie. W moim przypadku dopiero za drugim razem udało się zrobić dobre ciasto ptysiowe. Ciasto samo w sobie jest mdłe, dlatego dobrymi dodatkami są kremy na bazie śmietanki lub budyniu. Ja dziś pokażę wam przepis z dodatkiem śmietanki. Ptysie również można podawać z sosem czekoladowym czy owocowym.

Składniki

  • woda 250 ml
  • śmietanka 36% 250 ml
  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • masło 100 g
  • Cukier puder 100 g
  • czekolada karmelowa 50 g
  • jajka 5 szt.
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ptysie z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wodę, dodajemy masło. Do roztopionego masła z wodą dodajemy mąkę. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta, które odchodzi od garnka. Studzimy. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ucieramy trzepaczką(nie mikserem). Wykładamy ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego(kształt małych kuleczek wielkości orzechów włoskich). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 15 -20 minut. Po upieczeniu od razu(jeszcze gorące) przekrawamy na pół. Śmietankę chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Ucieramy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ptysie nadziewamy kremem i polewamy roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń