Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta baba

Puszysta baba

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4523

Dodano:

Odsłon: 5238

Puszysta baba to babka bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Upiecze ją ten co piec potrafi i ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z ciastami. Moja babka to nie tylko propozycja na święta, ale na każdą okazję bez okazji. Swoją babkę przygotowałam w ciągu 30 minut i mogłam ją już piec. Polałam polewą czekoladową, bo akurat taka mi pasowała do tego ciasta. Jest mega pyszna i zachęcam byście taką upiekli, będziecie zadowoleni.

Składniki

  • 1 masło lub margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Na polewę:
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • płatki migdałów
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszysta baba

Przygotowanie

  1. Margarynę z cukrem utarłam na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawałam po jednym jajku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszałam dalej. Dodałam śmietanę i wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam przesiane kakao.

  2. Formę na babkę natłuściłam olejem i posypałam bułką tartą.
    Wylewałam na przemian masę białą i kakaową. piekłam 50 minut w 180 stopniach.
    Zrobiłam polewę.

  3. Masło roztopiłam w rondelku. Dodałam dwie łyżki wody, wsypałam cukier i kakao. Mieszałam do rozpuszczenia i połączenia się składników. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do polewy. Wymieszałam i lekko ostudziłam. Taką polewą polałam moją babę. Oprószyłam płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 kwietnia Taka baba to najpiekniejsza ozdoba stolu swiatecznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń