Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta baba to babka bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Upiecze ją ten co piec potrafi i ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z ciastami. Moja babka to nie tylko propozycja na święta, ale na każdą okazję bez okazji. Swoją babkę przygotowałam w ciągu 30 minut i mogłam ją już piec. Polałam polewą czekoladową, bo akurat taka mi pasowała do tego ciasta. Jest mega pyszna i zachęcam byście taką upiekli, będziecie zadowoleni.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 432
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 92
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 172
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 124
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 432
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 92
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 172
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 124
Składniki
Margarynę z cukrem utarłam na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawałam po jednym jajku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszałam dalej. Dodałam śmietanę i wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam przesiane kakao.
Formę na babkę natłuściłam olejem i posypałam bułką tartą. Wylewałam na przemian masę białą i kakaową. piekłam 50 minut w 180 stopniach. Zrobiłam polewę.
Masło roztopiłam w rondelku. Dodałam dwie łyżki wody, wsypałam cukier i kakao. Mieszałam do rozpuszczenia i połączenia się składników. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do polewy. Wymieszałam i lekko ostudziłam. Taką polewą polałam moją babę. Oprószyłam płatkami migdałów.