Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1067
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 432
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3680
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 190
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1067
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 432
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3680
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 190
Składniki
roztopić margarynę
wszystkie składniki(łącznie z dżemem) dać do miski i dokładnie wymiksować
piec w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni około godziny. W czasie pieczenia dobrze jest sprawdzić wykałaczką lub jakimś patyczkiem piernik gdyż często wygląda na upieczony a w środku jest surowe ciasto.
opcjonalnie można przekroić piernik i posmarować dżemem bądź marmoladą. Ja do ciasta użyłam dżemu śliwkowego własnej roboty a posmarowałam go marmoladą truskawkową.
piernik piekę zawsze w wąskiej brytfance o wymiarach (na oko :) ) 8 na 27 cm