Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
         
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17292
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6665
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17292
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6665
 
         
         
                Składniki
roztopić margarynę
wszystkie składniki(łącznie z dżemem) dać do miski i dokładnie wymiksować
piec w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni około godziny. W czasie pieczenia dobrze jest sprawdzić wykałaczką lub jakimś patyczkiem piernik gdyż często wygląda na upieczony a w środku jest surowe ciasto.
opcjonalnie można przekroić piernik i posmarować dżemem bądź marmoladą. Ja do ciasta użyłam dżemu śliwkowego własnej roboty a posmarowałam go marmoladą truskawkową.
piernik piekę zawsze w wąskiej brytfance o wymiarach (na oko :) ) 8 na 27 cm