Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś zwykłego, a jednak w smaku zdumiewającego. A to tylko biszkopt, masa budyniowa oraz wiórki kokosowe... Ciastko pełne elegancji.
WYKONANIE BISZKOPTU:
- formę na biszkopt smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wstawiamy do lodówki
- oddzielamy żółtka od białek
- do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę
-do sztywnej piany dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy
- następnie dodajemy po jednym żółtku, na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odkładamy mikser
-do masy białkowo-cukrowo-żółtkowo-olejowej dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia .
-Delikatnie dokładnie mieszamy i przelewamy masę do schłodzonej formy.
-Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 min w tem. 160 stopni C
- Po upieczeniu wyjmujemy biszkop i zostawiamy, żeby wystygł
- wystudzony biszkopt kroimy na pół
WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:
-Do garnka wlewamy ok. pół litra mleka, wkładamy masło i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy lub laskę wanilii i zagotowujemy
- w tym czasie w misce mieszamy mąkę i budyń z mlekiem, dokładnie(żeby nie było grudek)
-wyjmujemy laskę wanilii
- Gotujące mleko odstawiamy lub zostawiamy na małym gazie i wlewamy do niego resztę mleka z wymieszaną mąką
-szybko mieszamy, żeby w naszej masie budyniowej nie powstały grudki
- masa musi "zabulgotać"
- wtedy jeszcze gorącą masą budyniową przekładamy biszkopt( połowę do środka, a drugą połowę na wierzch)
POSYPKA Z WIÓRKÓW NA WIERZCH:
- do patelni wkładamy masło i cukier
- mieszamy, żeby masło się ładnie rozpuściło z cukrem
- dodajemy wiórki
- podsmażamy na lekko złoty kolor
- gorącą posypkę kładziemy na wierzchnią warstwę masy budyniowej naszego placka i lekko dociskamy łyżką, żeby posypka lekko się wtopiła.
- ciasto studzimy np. w lodówce
MA BYĆ TAKA KOLEJNOŚĆ:
Ciasto->masa->ciasto->masa->wiórki
Schłodzone ciasto kroimy na porcje, częstujemy siebie, rodzinę i gości
SMACZNEGO !
To jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia. Szybkie i efektowne, delik...
Odsłon: 7314
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 74
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 74
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 42
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 456
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 74
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 74
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 42
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 456
Składniki
WYKONANIE BISZKOPTU: - formę na biszkopt smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wstawiamy do lodówki - oddzielamy żółtka od białek - do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę -do sztywnej piany dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy - następnie dodajemy po jednym żółtku, na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odkładamy mikser -do masy białkowo-cukrowo-żółtkowo-olejowej dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia . -Delikatnie dokładnie mieszamy i przelewamy masę do schłodzonej formy. -Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 min w tem. 160 stopni C - Po upieczeniu wyjmujemy biszkop i zostawiamy, żeby wystygł - wystudzony biszkopt kroimy na pół
WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ: -Do garnka wlewamy ok. pół litra mleka, wkładamy masło i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy lub laskę wanilii i zagotowujemy - w tym czasie w misce mieszamy mąkę i budyń z mlekiem, dokładnie(żeby nie było grudek) -wyjmujemy laskę wanilii - Gotujące mleko odstawiamy lub zostawiamy na małym gazie i wlewamy do niego resztę mleka z wymieszaną mąką -szybko mieszamy, żeby w naszej masie budyniowej nie powstały grudki - masa musi "zabulgotać" - wtedy jeszcze gorącą masą budyniową przekładamy biszkopt( połowę do środka, a drugą połowę na wierzch)
POSYPKA Z WIÓRKÓW NA WIERZCH: - do patelni wkładamy masło i cukier - mieszamy, żeby masło się ładnie rozpuściło z cukrem - dodajemy wiórki - podsmażamy na lekko złoty kolor - gorącą posypkę kładziemy na wierzchnią warstwę masy budyniowej naszego placka i lekko dociskamy łyżką, żeby posypka lekko się wtopiła. - ciasto studzimy np. w lodówce MA BYĆ TAKA KOLEJNOŚĆ: Ciasto->masa->ciasto->masa->wiórki
Schłodzone ciasto kroimy na porcje, częstujemy siebie, rodzinę i gości SMACZNEGO !
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 74
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 154