Do góry

Desery Przepis na:

Rurki cannoli

Rurki cannoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Rurki cannoli"

Składniki

  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • ok. 300 ml oleju rzepakowego do smażenia. 250 g serka ricotta
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30 albo 36 proc
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny. Dodatkowo: drobno pokrojona ciemna czekolada
  • pokrojone w drobną kostkę owoce kandyzowane
  • posiekane orzechy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rurki cannoli

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy, by wystygło. Z mąki, jajek (jedno białko trzeba zostawić), cukru, roztopionego masła i wina zagniatamy elastyczne ciasto.

  2. Wkładamy je na 10 min do lodówki, a potem rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wycinamy szklanką kółka i nawijamy je na metalowe rurki, by brzegi zachodziły na siebie. Końcówki ciasta smarujemy białkiem i zlepiamy.

  3. Rurki smażymy ok 2-3 min. w głębokim oleju (musi być bardzo mocno rozgrzany). Gdy zrobią się rumiane i na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki, wyjmujemy je. Odsączamy na papierowym ręczniku, a gdy trochę przestygną, zdejmujemy z rurek. Trzeba bardzo uważać, by się przy tym nie poparzyć.

  4. Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy serek ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Szprycą lub rękawem cukierniczym nadziewamy rurki kremem i z obu stron posypujemy dodatkami.

  5. : 35 minut. Porcja: 80 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń