Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25570
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2555
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1281
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25570
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2555
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1281
Składniki
Masło roztapiamy i odstawiamy, by wystygło. Z mąki, jajek (jedno białko trzeba zostawić), cukru, roztopionego masła i wina zagniatamy elastyczne ciasto.
Wkładamy je na 10 min do lodówki, a potem rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wycinamy szklanką kółka i nawijamy je na metalowe rurki, by brzegi zachodziły na siebie. Końcówki ciasta smarujemy białkiem i zlepiamy.
Rurki smażymy ok 2-3 min. w głębokim oleju (musi być bardzo mocno rozgrzany). Gdy zrobią się rumiane i na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki, wyjmujemy je. Odsączamy na papierowym ręczniku, a gdy trochę przestygną, zdejmujemy z rurek. Trzeba bardzo uważać, by się przy tym nie poparzyć.
Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy serek ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Szprycą lub rękawem cukierniczym nadziewamy rurki kremem i z obu stron posypujemy dodatkami.
<strong>: 35 minut. Porcja: 80 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie