Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 3584

Rurki z kremem budyniowym. Są kruche i bardzo smaczne. Proporcje składników wystarczają na ok. 20 rurek.

Składniki

  • CIASTO:
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 0.5 kg mąki
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • ok. 0.75 szklanki cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Odłóż je w zimne miejsce np. do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki płat. Wytnij z niego długie paski i nakręć na foremki do rurek.
    Piecz ok. 15 minut w 200°C

    *Najlepiej nie gnieść zbyt dużo razy bo zaczyna się rozwarstwiać.

  2. MASA:
    Mleko zagotuj razem z margaryną. W oddzielnym naczyniu wymieszaj resztę składników. Gdy mleko się zagotuje należy wlać do niego mieszankę i mieszać. Gdy powstanie budyń odłóż go do wystygnięcia.

  3. Nadziej rurki kremem i gotowe !

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń