Desery Przepis na:
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
drożdże rozpuści w smietanie wraz z sola i cukrem pudrem. Na stolnice przesia mąke, dodac proszek, żółtka, jajko, ocet, margarynę oraz miksturę drożdżową i zarobic ciasto.Rozwałkowac ( grubośc ciasta mniej wiecej jak na pierogi). Ciasto pociąc na ok 2 cm paski i każdy z nich nawinąc na szklana rurkę. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec az sie zrumienią
z litra mleka odlac 3/4 szklani a resztę zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanej części rozbełtac obie mąki i żółtka i wla na gotujące się mleko, zagotowac
Wystudzone rurki nadziewac kremem za pomocą szprycy a po wierzchu posypac cukrem pudrem
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

perpetuum 20 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Foremki do rurek kupisz bez trudu na internecie, ale metalowe nie szklane. Kiedyś kupiłam takie foremki w Biedronce, ale 10 sztuk to dla mnie za mało, więc dokupiłam jeszcze na necie. Jest ich tam bardzo dużo i są niedrogie, kilka złotych za 10 sztuk, u niektórych sprzedających koszt wysyłki jest wyższy niż cena foremek :)Piekłam rurki z ciasta francuskiego i nadziewałam masą zrobioną z serka mascarpone i bitej śmietany. PYCHOTA :)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 06 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
od pół roku poluje po sklepach na takie rurki do pieczenia i nie mogę trafić...1 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 05 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
pychotka...... , mam przepis na podobne rurki ale ten również chętnie wypróbuję ;;;;;;;;pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz