Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływa się w ustach,krucha i delikatna idealna do kawy :-)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 559
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3652
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2767
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 270
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 559
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3652
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2767
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 270
Składniki
Ciasto: Przesitkować 4 szklanki mąki, dodać troszkę mniej niż pół szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia następnie dodajemy margarynę lub masło 250g, 1 całe jajko i 2 żółtka łączymy składniki, szczypta soli w dodajemy paluszkami do tego 4 łyżki śmietany 18% może być 20% jeśli jesteście za granicą i nie macie innej możliwości, dalej wyrabiamy ciasto. Wkładamy ciasto do woreczka i dajemy do lodówki na min. 30 min. a jeszcze lepiej jak zrobimy dzień wcześniej na całą noc zostawimy. Po wyjęciu podzielić na dwie części. 2 Jabłko pokroić na 4 kawałki wyciąć środek następnie ciąć w plastry - trójkąty jak dawniej robiły to nasze babcie :-) Można posypać odrobinkę kwaskiem cytrynowym lub pokropić cytryną aby jabłka nie ściemniały chodź nie jest to konieczne. Na koniec posypać cynamonem, dodać szczypta cukru do smaku oraz troszkę bułki tartej dzięki temu jabłka nie puszczą tyle soku i nie wyjdzie nam zakalec tajemnica mojej mamy - wymieszać. 3 Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i dać na blachę. Następnie wyłożyć jabłka i dać rozwałkowaną drugą cześć ciasta na wierzch. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 170° przez ok. 45 min - 60 min na podpiekaniu górnym i dolnym. Osobiście mi ciasto robi się 60 min ,ale to w zależności od sprzętu. Szarlotka gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Kulinarna Fryzjerka