Do góry

Desery Przepis na:

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 3010

Dodano:

Odsłon: 8581

To już następny z mojej kolekcji serników chałwowych. Wyraźnie wyczuwalna chałwa, ciasto mokre i rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 1 kg mielonego białego sera
  • 40 dkg chałwy czekoladowej
  • 150ml śmietanki 30 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki oleju
  • Na spód:
  • 25 dkg pokruszonych herbatników
  • 1/3 kostki masła
  • Na polewę:
  • 20 dkg chałwy czekoladowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietany 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 24x21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia.

    Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowo-chałwowej.

  2. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń, olej i śmietankę po krótkiej chwili miksowania składników. Po dodaniu śmietanki ( dodałam ją w ostatniej kolejności) miksowałam chwilkę, tak aby tylko połączyła się z masą.

    Zanim dodałam chałwę zblendowałam ją. Chciałam uzyskać masę jednolitą. Można też oczywiście ją pokruszyć i taką dodać do sera - jak kto lubi:)

  3. Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką delikatnie wymieszałam z masą chałwowo - serową..
    Na koniec uperfumowałam ekstraktem z wanilii.

    Wyłożyłam na spód herbatnikowy, wyrównałam wierzch szpatułką.

  4. Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy.

    Po wystudzeniu polałam polewą chałwową.
    Śmietanę podgrzałam, dodałam pokruszoną chałwę i czekoladę. Nie gotowałam. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Polałam ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń