Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik, serniczek :) taki, który marzył mi się od dawna by go zrobić! Moje skryte marzenie :) Puszysty i przepyszny z lekkim kokosowym smakiem. Bajka! Całość z lekkim kwaskowym smakiem polewy jagodowej. Och! Kochani jest to zdecydowanie sernik grzechu warty!
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 511
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1372
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 97
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 511
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1372
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 97
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Składniki
Spód czekoladowy: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (bez termoobiegu, góra-dół) i przygotowujemy formę o średnicy 25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz tak by papier pozostał na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru. Boki tortownicy smarujemy dość mocno masłem. Czekoladę i masło roztapiamy w rondlu na małym ogniu, ciągle mieszając. Studzimy. W osobnej misce ucieramy jajko z cukrem. Powoli dodajemy masę czekoladową, mąkę i miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Ciasto wykładamy na spodzie tortownicy i pieczemy ok. 9 min. Koniecznie studzimy ok.10 min. przed wyłożeniem masy.
Masa serowa: (składniki na serniki winny być ogrzane do temperatury pokojowej) Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni ( bez termoobiegu, góra-dół ). Do misy wkładamy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, przyprawę do sernika i miksujemy do połączenia składników. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy żółtka i powoli mleko kokosowe - miksujemy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i już nie mikserem! Powoli mieszamy ręcznie. Masę delikatnie wykładamy na upieczony i wystudzony spód czekoladowy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut. Tak naprawdę, podobnie jak w przypadku innych wypieków i ten musicie obserwować aż środek sernika również będzie ścięty. Po upieczeniu, studzimy stopniowo w piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu, zdejmujemy obręcz i bez przykrycia wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Sernik na drugi dzień dopiero całkowicie zastyga i jest gotowy na polewę :)
olewa: dżem jagodowy przekładamy do rondelka i zagotowujemy ciągle mieszając. Przecedzamy pestki na sitku lub przez gazę. Jeszcze ciepłą polewą, polewamy sernik i pozostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z lodami, owocami lub solo.