Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny sernik przyrządzałam wiele razy na różne uroczystości wszystkim gościom bardzo smakował!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 230
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3605
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 230
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3605
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Ciasto: Mak gotujemy na mleku ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. Studzimy, osączamy 1 3-krotnie mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i ucieramy na puch. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą,mieszamy. Dodajemy mak i jabłka oraz aromat, mieszamy. Białka ubijamy z solą, pianę dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 30-35 min. w temp. 180.st. C.
Masa serowa: Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, studzimy. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy tężejącą galaretkę i drobno pokrojone brzoskwinie.
Przełożenie: Ciasto makowe przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową tak, aby folia wystawała wysoko ponad ciasto. Tężejącą masę wylewamy na ciasto makowe (dzięki folii nie rozleje się na boki) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto polewamy polewą lub posypujemy startą czekoladą.