Do góry

Desery Przepis na:

Siódme niebo nad Wilnem

Siódme niebo nad Wilnem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 287

Przepyszne, delikatne i lekkie ciasto w sam raz na upały! Nie musisz mieć doświadczenia w kuchni, ani spędzić w niej masę czasu żeby rozkoszować się tym niebiańskim smakiem. Przepis przywieziony z Wilna.

Składniki

  • białka - 250 gr
  • cukier puder - 300 gr
  • sól - szczypta
  • kwasek cytrynowy - szczypta
  • skrobia kukurydziana - 1,5 łyżki
  • Mascarpone - 250 gr
  • śmietanka 30 % - 200 ml
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • owoce sezonowe (u nas jagody i maliny), w zimie dżem lub konfitura
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Siódme niebo nad Wilnem

Przygotowanie


  1. 1. Białka ubijamy z solą na pianę, dodajemy kwasek cytrynowy i po jednej łyżce cukru aż póki się nie skończy. Ubijamy na sztywno.

    2. Na końcu dodajemy skrobię i jeszcze ubijamy 2-3 minuty. Jak widzicie, największą prace tutaj wykonuje mikser :)

    3. Blachę wykładamy papierem, rozsmarowujemy ciasto i wypiekamy w t 160C 25 minut.

    4. Po wyjęciu przekładamy na ręcznik płócienny i zwijamy razem z nim (jak każdą roladę).

  2. 5. Teraz czas na krem. Ubijamy wszystkie składniki do zagęstnienia.

    6. Po wystygnięciu rolady, rozwijamy ją, przekładamy kremem i owocami i na nowo zwijamy.

    7. Dekorujemy i schładzamy w lodówce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń