Desery Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i delikatnie całość ubijamy trzepaczką. Dodajemy szczyptę soli i mleko, nadal delikatnie ubijamy tak by nie powstała zbyt mocna piana. Stopniowo wsypujemy mąkę. Powstanie nam bardzo gęsta masa, wkraplamy olejek migdałowy, delikatnie mieszamy i odstawiamy ciasto na około 30 minut (tak jak przy cieście naleśnikowym).
W garnku rozgrzewamy tłuszcz i na około 5 minut przed smażeniem pierwszej rozetki wkładamy "rozetkową foremkę" żeby się mocno nagrzała wtedy ciasto niebędzie do niej przywierało. * Garnek w którym roztapiamy tłuszcz niemusi być duży, powinien być szeroki i niezawysoki.
Rozgrzaną "foremkę rozetkową" zamaczamy w cieście lecz nie całą tylko do około 3/4 jej wysokości (żebyśmy mogli zdjąć elegancko rozetkę). Następnie wkładamy zanurzoną w cieście foremkę do gorącego tłuszczu i smażymy w nim rozetkę około 10 sekund.
Usmażone rozetki wykładać jest najlepiej początkowo na papierowy ręczniczek żeby je odtłuścic a następnie partiami przekładać na talerz. * Dokładnie niepodam temperatury smażenia bo niejestem w stanie zmierzyć ale rozgrzewamy tłuszcz maksymalnie jednak tak żeby niedymił. Gotowe odsączone z tłuszczu rozetki posypać można cukrem pudrem :) Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

ewela1212 21 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
te rozetki robily furore przez cala moja podstawowke na klasowych imprezach:) raz nawet zrobilam je gdy studiowalam, na sylwestra. znajomi nie mogli sie nadziwic. a to takie proste:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

lena1 21 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Foremki kupisz na targu a ciastka pychota.2 Kto głosował? | Odpowiedz

limonka 12 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Gdzie można kupic takie foremki?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ale pysznie wyglądają, muszę zakupić taką rozetkę, do " skarbnicy"!!2 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 12 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
też mam takie foremki dawno ich nie używałam,dzięki za przypomnienie2 Kto głosował? | Odpowiedz

Olisia 12 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dokładnie smak faworków, pracuję jeszcze nad ulepszeniem przepisu bo odziedziczyłam go po mamie :) Żeby rozetki nieprzywierały do formy trzeba ją bardzo mocno rozgrzać :) i niezamaczać całej formy tylko do 3/4 jej wysokości :) Smacznego :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 12 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Kupiłam kiedyś taką formę na jakimś jarmarku, ale niestety miałam problem ze ściągnięciem rozetki - nawet podejrzewałam, że Sprzedawca demonstrował dobrą foremkę, a sprzedawał jakieś felerne ;). Ale mam nadzieję że dzięki Twoim radom teraz mi się uda. Pamiętam, że bardzo smakowały mi te "rozetki" - jak kruche faworki :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Olisia 11 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
I pomyśleć że ta foremka leży już u Nas w domu kilka lat. Odkryłam ją na nowo :)2 Kto głosował? | Odpowiedz