Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik jest naprawdę przepyszny, długo szukałam przepisu w końcu natrafiłam na godny przyrządzenia. Robię go na dwa do trzech tygodni przed świętami. Cecha jest to, że jest w miarę tani.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4533
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 543
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4533
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 543
Składniki
Łyżkę cukru skropić w naczyniu wodą i ogrzewać, aż cukier się zarumieni (robimy karmel). Dodać 3/4 szkl. wody, zagotować aby karmel się rozpuścił. Dodać do niego miód, cukier, margarynę, przyprawy piernikowe i znowu zagotować.
Po lekkim przestudzeniu do masy dodać mąkę, zarobić nią ciasto, dodać po jednym jajku i wyrabiać drewnianą łyżką aż na powierzchni pojawią się pęcherze (tutaj przyda się pomoc drugiej osoby, bo ciasto będzie GĘSTE). Wlać sodę rozmieszaną z łyżką wody i dalej wyrabiać. Można dodać bakalie (ja osobiście dodaję tylko rodzynki, bo nie lubię orzechów pieczonych w cieście). Piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia 120C przez 1,5 godziny. Piernik przestudzić. Zawinąć w folię aluminiową i ręcznik. Na dwa dni przed Wigilią przekrawam go na 3 części i każdą smaruję powidłami śliwkowymi, a na wierzch daję polewę z białej i ciemnej czekolady.Życzę smacznego, bo podniebienie jest pieszczone gdy go jem.