Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik jest naprawdę przepyszny, długo szukałam przepisu w końcu natrafiłam na godny przyrządzenia. Robię go na dwa do trzech tygodni przed świętami. Cecha jest to, że jest w miarę tani.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 642
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1355
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458277
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1602
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2357
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 642
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1355
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458277
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1602
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2357
Składniki
Łyżkę cukru skropić w naczyniu wodą i ogrzewać, aż cukier się zarumieni (robimy karmel). Dodać 3/4 szkl. wody, zagotować aby karmel się rozpuścił. Dodać do niego miód, cukier, margarynę, przyprawy piernikowe i znowu zagotować.
Po lekkim przestudzeniu do masy dodać mąkę, zarobić nią ciasto, dodać po jednym jajku i wyrabiać drewnianą łyżką aż na powierzchni pojawią się pęcherze (tutaj przyda się pomoc drugiej osoby, bo ciasto będzie GĘSTE). Wlać sodę rozmieszaną z łyżką wody i dalej wyrabiać. Można dodać bakalie (ja osobiście dodaję tylko rodzynki, bo nie lubię orzechów pieczonych w cieście). Piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia 120C przez 1,5 godziny. Piernik przestudzić. Zawinąć w folię aluminiową i ręcznik. Na dwa dni przed Wigilią przekrawam go na 3 części i każdą smaruję powidłami śliwkowymi, a na wierzch daję polewę z białej i ciemnej czekolady.Życzę smacznego, bo podniebienie jest pieszczone gdy go jem.