Do góry

Desery Przepis na:

Swojski jabłecznik z żurawiną

Swojski jabłecznik z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Swojski jabłecznik z żurawiną"

Składniki

  • 1
  • 5 kg kwaśnych jabłek
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki + 17
  • 5 dag cukru
  • 25 dag miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 35 dag mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki konfitury z moreli
  • 20 dag żurawiny
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki, np. ósemki. Sok jabłkowy zagotować z 2 łyżkami cukru. Do soku włożyć pokrojone jabłka, gotować 2-3 minuty. Odcedzić, sok zachować.

  2. Masło utrzeć z 17,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy. Dolać mleko, dobrze wymieszać mikserem.

  3. Blachę posmarować tłuszczem. Wylać ciasto. Ułożyć kawałki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut.

  4. Konfiturę morelową podgrzać, a następnie przetrzeć przez sitko. Posmarować nią wierzch upieczonego placka. Żurawinę przebrać, opłukać, osączyć. Włożyć do soku z gotowania jabłek.

  5. Gotować 3-4 minuty. Żurawinę odcedzić i rozsypać ją na wierzchu ciasta. Ewentualnie posypać cukrem trzcinowym.

  6. Czas przygotowania: około 75 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń