Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)

Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2521

Dodano:

Odsłon: 2332

Królowa jesiennych wypieków: szarlotka. Są jej różne wydania. Ja zatęskniłam za szarlotką taką jaką jadłam w dzieciństwie. Co ją odróżniało od tych innych? Prostota i to, że do ciasta dodawany był smalec. Tak piekła moja mama.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg smalcu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1-2 łyżki śmietany 18 %
  • Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • Cynamon
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka. Obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez 1 godzinę w lodówce.

  2. Większy kawałek rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 24x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłułam widelcem i podpiekłam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę wcześniej jabłka usmażyłam na suchej patelni razem cukrem. Gorące jeszcze wyłożyłam na podpieczony spód i oprószyłam cynamonem.
    Na wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.

  3. Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta.

    Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.

  4. Notatki:
    * cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń