Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka japońska

Szarlotka japońska

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 3013

Dodano:

Odsłon: 9823

Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie śmietana
  • Masa:
  • 8 jajek
  • 25 dkg masła
  • 40 dkg cukru pudru
  • 30 dkg maku
  • 60 dkg jabłek
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały
  • Morele
  • Rodzynki
  • Orzechy włoskie
  • Polewa:
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21x24 cm.

    Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę.

  2. Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam mak przemielony i tę czynność ku mojej radości miałam z głowy :)

    Żółtka oddzieliłam od białek.
    Masło utarłam z cukrem i kolejno dodawałam żółtka. Dodałam starte na tarce o grubych oczkach jabłka, wsypałam mak, kaszę manną i proszek do pieczenia.
    Ubiłam białka na sztywną pianę i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą jabłkowo- makową.
    Wsypałam dwie garści rodzynek.

    Wylałam masę na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze w 180 stopniach przez 1 godzinę.

  3. Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła, cukru i kakao. Do polewy dolałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.

  4. Notatki:
    * do masy dosypałam mak przemielony prosto z torebki, nie zaparzałam go
    * to ciasto można upiec w odrobinie większej blaszce
    * dodałam tylko rodzynki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 16 grudnia 2019 Super ciasto. W mojej rodzinie "robi" za makowca od ponad 35 lat. Pokątnie również nazywane "kaszanką" - z uwagi na bakalie. Piekę to ciasto bez ciasta na spodzie, ale może w tym roku wypróbuję Twój wypiek, będzie niby to samo ale inne. Ten przepis zapewne pamiętają Panie w moim wieku (60+), ukazał się w gazetowej formie, naprawdę taka zwykła gazeta, szarobury obrazek ale przepisy wspaniałe. Czasem czytam te przepisy już lekko zmodyfikowane i cieszy, że nadal "żyją". Choćby w przypadku tego ciasta - nie było "spodu", tylko sam mak. Naprawdę POLECAM :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magida 16 grudnia 2019 W polewie jest błąd miało być w dekagramach a nie w kilogramach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 grudnia 2019 Ale musi byc smaczne, i jeszcze podane na takiej ladnej tacce!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń