Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :)
Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21x24 cm.
Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę.
Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam mak przemielony i tę czynność ku mojej radości miałam z głowy :)
Żółtka oddzieliłam od białek.
Masło utarłam z cukrem i kolejno dodawałam żółtka. Dodałam starte na tarce o grubych oczkach jabłka, wsypałam mak, kaszę manną i proszek do pieczenia.
Ubiłam białka na sztywną pianę i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą jabłkowo- makową.
Wsypałam dwie garści rodzynek.
Wylałam masę na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła, cukru i kakao. Do polewy dolałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.
Notatki:
* do masy dosypałam mak przemielony prosto z torebki, nie zaparzałam go
* to ciasto można upiec w odrobinie większej blaszce
* dodałam tylko rodzynki
znana też jako sos teriyaki, do ryb, owoców morza w bezglutenowej i bezalko...
Odsłon: 833
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 283
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 127
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 217
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 293
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś...
Odsłon: 230
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 283
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 127
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 217
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 293
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś...
Odsłon: 230
Składniki
Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21x24 cm. Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę.
Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam mak przemielony i tę czynność ku mojej radości miałam z głowy :) Żółtka oddzieliłam od białek. Masło utarłam z cukrem i kolejno dodawałam żółtka. Dodałam starte na tarce o grubych oczkach jabłka, wsypałam mak, kaszę manną i proszek do pieczenia. Ubiłam białka na sztywną pianę i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą jabłkowo- makową. Wsypałam dwie garści rodzynek. Wylałam masę na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła, cukru i kakao. Do polewy dolałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.
Notatki: * do masy dosypałam mak przemielony prosto z torebki, nie zaparzałam go * to ciasto można upiec w odrobinie większej blaszce * dodałam tylko rodzynki
Przepisy Desery
Desery
Tort Knoppers
Desery
Najlepsze ciasto na upały
Desery
Chrupiący tort malinowo-nugatowy
Desery
Brownie z czerwonej fasoli
Tort Knoppers
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka...
Odsłon: 95
Najlepsze ciasto na upały
Jeśli masz ochotę na pyszny deser, ale temperatury za oknem skutecznie zniech...
Odsłon: 329