Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka krucha

Szarlotka krucha

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 380

Bardzo smaczna☺

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki typ 450
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy kilka kropel
  • jabłka (najlepiej antonówki i szara reneta) ok. 5- 6 dużych
  • kostka masła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka krucha

Przygotowanie

  1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy tak jak kruche ciasto. dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. 1/3 wkładamy do zamrażalnika.
    Blachę ok. 27 cm /24 cm smarujemy masłem. Rozkładamy teraz spód ciasta, czyli nasze 2/3. Wkładamy do piekarnika 180° C na ok. 15 min.

  2. Wyjmujemy spód z piekarnika. Starte na średnim oczku jabłka rozkładamy na spodzie. Wyjmujemy z zamrażalnika ciasto 1/3 i trzemy na tarce na średnich oczkach nad ciastem, równomiernie.
    Wkładamy do piekarnika 180° na ok. godzinę.

  3. Wyjmujemy ciasto. Gdy ostygnie, możemy posypać cukrem pudrem.
    Smacznego♥

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń