Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające ciasto, przełamanie delikatnie słodkiego kremu z kwaskową borówką i galaretką cytrynową.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12340
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1390
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13182
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5433
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12340
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1390
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13182
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5433
Składniki
Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy mąkę, cukier puder, kakao i jajko. Ciasto zagniatamy do połączenia składników. Po czym wykładamy do foremki na tartę. Nakłuwamy spód ciasta widelcem, przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wysypujemy grochem lub kaszą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 15 min.
W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy galaretkę. Nie robimy jej jednak według przepisu z opakowania. Używamy po prostu mniejszą ilość wrzącej wody. Ja użyłam tylko 250 ml. Aby galaretki było mniej i miała intensywniejszy smak. Odstawiamy do wystudzenia.
Następnie zabieramy się za krem. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone stopniowo dodajemy lekko ostudzoną czekoladę. Mieszamy delikatnie łyżką, aby serek się nie zważył.
Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy gotowy krem. Górę ozdabiamy borówkami, całość zalewamy wcześniej przygotowaną, tężejącą galaretką.
Gotową tartę chowamy do lodówki aby całość ładnie stężała.
Smacznego.