Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające ciasto, przełamanie delikatnie słodkiego kremu z kwaskową borówką i galaretką cytrynową.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3819
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3819
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Składniki
Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy mąkę, cukier puder, kakao i jajko. Ciasto zagniatamy do połączenia składników. Po czym wykładamy do foremki na tartę. Nakłuwamy spód ciasta widelcem, przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wysypujemy grochem lub kaszą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 15 min.
W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy galaretkę. Nie robimy jej jednak według przepisu z opakowania. Używamy po prostu mniejszą ilość wrzącej wody. Ja użyłam tylko 250 ml. Aby galaretki było mniej i miała intensywniejszy smak. Odstawiamy do wystudzenia.
Następnie zabieramy się za krem. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone stopniowo dodajemy lekko ostudzoną czekoladę. Mieszamy delikatnie łyżką, aby serek się nie zważył.
Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy gotowy krem. Górę ozdabiamy borówkami, całość zalewamy wcześniej przygotowaną, tężejącą galaretką.
Gotową tartę chowamy do lodówki aby całość ładnie stężała.
Smacznego.