Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 315

Tarta owocowa jest niczym tęcza kolorowa, różnorodnymi barwami emanuje i pysznie smakuje. Owoce bogate w witaminy, dla każdego chłopaka i dziewczyny. Latem orzeźwienie daje, jeden łyk i do krainy marzeń podróżować nie przestaję! Tarta owocowa to łyk wakacji i słońca, radości i zabawy której nie ma końca! Bo kiedy tartę smakuję, to owocowe szaleństwo we mnie wstępuje!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 110 g drobnego cukru
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka + 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 3 łyżki cukru do smaku
  • ok. szklanki dżemu morelowego
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tarta z owocami

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia ok. 10-15 min.

  2. Ugotować budyń (z 3 łyżkami mąki pszennej) wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (tj. 2 szklanek). Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń po łyżce. Dodać aromat migdałowy.

  3. Na wystudzony spód wyłożyć krem i ułożyć dowolne owoce. Całość pokryć glazurą.

  4. Dżem podgrzać a następnie za pomocą pędzelka rozprowadzić ciepłą glazurę na owocach.
    Przygotowaną tartę wstawić do lodówki na ok. 3-4 h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń