Do góry

Desery Przepis na:

Tklapi

Tklapi

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 173

Nie, to nie kot przeszedł mi po klawiaturze, to nazwa gruzińskiego deseru. Można go zrobić z każdych owoców sezonowych, szczególnie na przełomie lata i jesieni. Najzdrowsze słodycze na świecie!

Składniki

  • owoce, dowolne - jabłka, gruszki, maliny, truskawki, kiwi, śliwki
  • miód, jeśli owoce mamy kwaśne - według smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tklapi

Przygotowanie

  1. Oczyszczamy owoce z pestek i skórki, blendujemy na puree.

    Masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, następnie nieco studzimy.

    Póki jeszcze jest ciepła według smaku dodajemy miód jeśli owoce są kwaśne (np. wiśnie).

    Rozsmarowujemy cienką warstwą na blacie wyłożonym papierem do pieczenia. Uderzamy blatem o stół lub potrząsamy żeby masa równolegle się rozmieściła.

    I teraz mamy kilka opcji:

    - możemy wysuszyć w piekarniku przy 100 C 2 godziny (często otwierając piekarnik żeby wilgoć miała możliwość ulatniać się)

    - możemy wysuszyć w suszarce spożywczej (czas zależy od modelu)

    - w słonecznej Gruzji suszą ten deser na słońcu - około kilku dni.

    Masa jest gotowa kiedy nie przywiera do rąk (w szczególności sprawdzamy środek).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń