Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie, to nie kot przeszedł mi po klawiaturze, to nazwa gruzińskiego deseru. Można go zrobić z każdych owoców sezonowych, szczególnie na przełomie lata i jesieni. Najzdrowsze słodycze na świecie!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22538
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14833
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4633
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44227
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 613
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 626
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22538
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14833
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4633
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44227
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 613
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 626
Składniki
Oczyszczamy owoce z pestek i skórki, blendujemy na puree. Masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, następnie nieco studzimy. Póki jeszcze jest ciepła według smaku dodajemy miód jeśli owoce są kwaśne (np. wiśnie). Rozsmarowujemy cienką warstwą na blacie wyłożonym papierem do pieczenia. Uderzamy blatem o stół lub potrząsamy żeby masa równolegle się rozmieściła. I teraz mamy kilka opcji: - możemy wysuszyć w piekarniku przy 100 C 2 godziny (często otwierając piekarnik żeby wilgoć miała możliwość ulatniać się) - możemy wysuszyć w suszarce spożywczej (czas zależy od modelu) - w słonecznej Gruzji suszą ten deser na słońcu - około kilku dni. Masa jest gotowa kiedy nie przywiera do rąk (w szczególności sprawdzamy środek).