Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i bardzo łatwy do zrobienia torcik bezowy o smaku tiramisu. Połączenie chrupiącej kakaowej bezy ze smakami deseru tiramisu jest wprost niebiańskie. Szczególnie polecam ten deser kawowym koneserom. Torcik ten naprawdę jest łatwy do zrobienia i sprawdzi się na każdą, nawet najbardziej uroczystą okazję.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 132
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 223
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 132
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 223
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Składniki
Do bardzo czystej i odtłuszczonej miski wlać oddzielone od żółtek białka, w trakcie ubijania po jednej łyżce dodawać cukier. Kiedy cukier w białkach się rozpuści a piana zrobi się lśniącą wlać ocet, wsypać mąkę ziemniaczaną i kakao. Wszystko ubijać jeszcze chwilę do momentu aż piana będzie sztywna. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować na dwóch kołach narysowanych na papierze do pieczenia. Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C funkcja piekarnika z nawiewem około 75 minut po czym zostawić w piekarniku do wystudzenia.
W misce ubić śmietanę kremówkę, gdy śmietana będzie robiła się sztywna dodajemy serek mascarpone, cukier puder, 4 łyżki kawy i odrobine likieru amaretto. Polowe kremu rozsmarować na jednej z wysuszonych bez dokładnie go rozprowadzając. Na kremie ułożyć namoczone w kawie i pokrojone na mniejsze kawałki biszkopty i przykryć drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch tortu udekorować pozostałym kremem, posypać kakao i starta czekoladą. Smacznego!