Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Daim jak z Ikei

Torcik Daim jak z Ikei

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1383

Dodano:

Odsłon: 1945

Jeśli lubicie zaglądać do Ikei i na tamtejsze stoisko z jedzeniem, to na pewno wypatrzyliście tam ten pyszny torcik Daim. Uwielbiam to ciasto i dlatego postanowiłam zrobić je w domu. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na nie. Zapraszam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g orzechów laskowych lub migdałów
  • 100 g cukru
  • Krem:
  • 4 żółtka
  • 130 ml śmietany kremówki
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • około 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 batoniki Daim + jeden do ozdoby
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Torcik Daim jak z Ikei

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto: Orzechy zmielić. W misce ubić białka z dodatkiem soli i cukru, na sztywna piane. Do ubitych białek dodać zmielone orzechy i dobrze wymieszać.

    Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich upiec w okrągłej formie, o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Papier posmarować uprzednio masłem, aby ciasto po upieczeniu lepiej od niego odchodziło.
    Każdy z blatów piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 12 – 15 minut.

    Upieczone blaty wystudzić na kratce i usunąć z nich pergamin.

  2. Zrobić krem: W garnuszku wymieszać żółtka, cukier i śmietanę. Całość gotować, na małym grzaniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Kiedy krem zrobi się gesty, odstawić go do lekkiego przestudzenia.

    Do lekko ciepłego kremu dodać masło i całość dobrze wymieszać mikserem.

  3. Złożyć ciasto: W tortownicy ułożyć jeden z blatów i posmarować go przygotowanym kremem. Na kremie ułożyć drugi blat i również posmarować go równą warstwą kremu.

    Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki.

  4. W międzyczasie zrobić polewę: 2 batoniki pokruszyć. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i śmietanę. Do rozpuszczonej czekolady wsypać pokruszone batoniki i dobrze wymieszać.

    Ciasto wyjąc z lodówki i polać je przygotowana polewa. Z wierzchu, opcjonalnie, posypać pokruszonym batonikiem.
    Gotowe ciasto schłodzić w lodowce przez minimum 1 godzinę .

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 kwietnia Ja mam zawsze traumę po skręcaniu tych ich mebelków hehe. Ale taki kawałek byłby teraz w sam raz :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń