Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z bitą śmietaną"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 921
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4166
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 180
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 694
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3537
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 725
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 921
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4166
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 180
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 694
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3537
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 725
Składniki
Agrest oczyść, opłucz. Masło utrzyj z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Rozbij 2 jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka i pozostałe całe jajka dodaj do masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Pod koniec do ciasta dolej mleko.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Białka ubij z cukrem pudrem. Pianę z białek wyłóż na ciasto. Piecz 30 minut w temp. 175oC. Odstaw do wystudzenia.
Agrest zalej sokiem jabłkowym. Dodaj skórkę z cytryny i 1/4 szkl. cukru. Gotuj ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody. Wlej do agrestu i gotuj, aż masa zgęstnieje. Przestudź ją i wyłóż na upieczony spód. Śmietanę ubij z resztą cukru. Rozsmaruj ją na wierzchu ciasta, kiedy masa agrestowa wystygnie. Torcik posyp płatkami migdałowymi.
75 min; Porcja: 340 kcal; Cena porcji: 1,30 zł.Źródło: Naj