Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z leśnymi owocami

Torcik z leśnymi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Torcik z leśnymi owocami"

Składniki

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 220 g)
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 100 ml wody do żelatyny
  • 20 dag drobnych
  • najlepiej świeżych owoców: maliny
  • jagody
  • porzeczki
  • jeżyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno i boki tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) wyłóż biszkoptami. Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj około 5 minut, aż nasiąknie, a następnie rozgrzej prawie do punktu wrzenia.

  2. Gorącą żelatynę wlej do kremu twarogowego i wszystko dobrze wymieszaj. Pod koniec dodaj ubitą, sztywną śmietanę i dwie trzecie wszystkich wymieszanych owoców.

  3. Kiedy krem zacznie tężeć, wylej go do okrągłej formy na warstwę biszkoptów. Płaską łopatką albo nożem wygładź powierzchnię i wstaw formę z kremem do lodówki do stężenia, na około 2 godziny.

  4. Kiedy stężeje, zdejmij tortownicę, a na powierzchni poukładaj resztę owoców. Przed podaniem dekoracyjnie przewiąż tort wstążką. Możesz też posypać cukrem pudrem albo np. udekorować listkami mięty.

  5. Czas przygotowania: 45 min

  6. Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 263 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń