Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 875
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2748
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3226
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 875
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2748
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3226
Składniki
Białka porządnie ubij mikserem. Wsyp cukier, żółtka i połączone, przesiane oba rodzaje mąki. Wymieszaj i przełóż ciasto do prostokątnej formy.
Piecz biszkopt ok. 30 minut w temperaturze 170o C. Po upieczeniu wystudź. Z twardego papieru wytnij formę w kształcie kielicha z hostią. Przyłóż na placek, zaznacz kontur i wytnij. Ostrożnie przekrój wzdłuż na 2 placki.
W rondelku stop nugat i jeszcze ciepły rozsmaruj na jednym placku. Kakao w pro- szku wymieszaj z 3 szklankami śmietanki kremówki i ubij na sztywno. Do łóż śmietan-fiksu i łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj. Krem kawowy rozprowadź na masie nugatu. Przykryj tę warstwę drugim plackiem, lekko dociskając.
Ubij resztę śmietanki kremówki z cukrem. Część wyłóż na hostię (z kakao zrób napis). Resztą, używając szprycy cukierniczej, zrób dekoracje: białe falbanki.
Czas przygotowania: 60 min Cena porcji: ok. 2,50 zł Kalorie: porcja ok. 470 kcalŹródło: Na żywo