Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 566
Dodano: 21.07.2015
Odsłon: 16615
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Biszkopt jasny:
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypujemy przesianą mąkę tortową i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Dno średniej tortownicy smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni).
Upieczony biszkopt zostawiamy w formie do przestygnięcia na około 10 minut, a po wystudzeniu delikatnie oddzielamy go od formy nożykiem i wykładamy spodem do góry na czystą ściereczką, zdejmujemy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Rada: Wszystkie składniki do wykonania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt można upiec dzień przed robieniem tortu.
Biszkopt ciemny (kakaowy)
Postępujemy tak samo jak wyżej, tylko razem z mąką wsypujemy 3 łyżki kakao oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Rada: Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu jasnego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.
Krem:
Wszystkie składniki (3 żółtka, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mleka) ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce ucieramy 2 kostki masła razem z kostką margaryny i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość miksujemy, aż masa będzie bardzo puszysta. Dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy śmietankową, a do drugiej wsypujemy 3 łyżki kakao (im lepsze kakao, tym ciemniejsza masa).
Poncz:
Do 300ml gorącej wody dodajemy cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy aż składniki się rozpuszczą a później studzimy.
Składanie tortu:
Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy ponczem według uznania i smarujemy częścią masy (wcześniej dzielimy masę na tyle części na ile pokroimy biszkopt, musimy pamiętać również o boczkach). Przykrywamy drugim krążkiem i ponownie nasączamy. Czynność powtarzamy. Na koniec smarujemy boki i górę tortu i dokładnie wyrównujemy.
Cały tort polewamy polewą czekoladową i resztą masy dowolnie dekorujemy. Ja oprócz masy obsypałam swój tort gotowymi czekoladowymi serduszkami.
Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Polewa czekoladowa:
2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny, aby polewa pięknie błyszczała.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

kasia882 30 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
wygląda mega smacznie!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jolusia 23 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Zapomniałam napisać. Dosypujemy 3 łyżki kakao. Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

jonita 23 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Z jaką ilością kakao pieczemy ciemny biszkopt? Brakuje w składnikach.0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 22 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Jolusia tort jest po prostu uroczy (jak można tak napisać)- Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz