Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lubie to ciasto-choć wymaga trocę pracy
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
TORT:Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel.Do masy dodajemy utarte orzechy,startą marchewkę,olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Ucieramy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.Tortownicę wysmarowaną masłem i posypać bułką tartą.Piec 50-60min. w tem .200st.C.
KREM:Ucieramy masło z cukrem na gładką masę(aż będzie prawie biała) i dodajemy dodatki smakowe-owoce(większe obrane i starte na tarce,te mniejsze same się rozpadną w czasie mieszania) np:jabłka,gruszki,nektarynki,maliny,jagody(można dodać dżem tylko wtedy nie dodajemy cukru)lub utarte orzechy,migdały.
Ostudzone ciasto przekroić na pół i posmarować kremem.Dekoracja dowolna.Odstawić do lodówki .
Zamiast1/2 szklanki mąki można dodać taką samą ilość kakao-będzie murzynek.Można też przed podaniem maki masę podzielić na pół do jednej dodać 3/4 szl.mąki do drugiej 3/4szkl.kakao.Wylać do tortownicy najpierw jedną masę potem drugą-będzie marmurek.
Zamiast orzechów włoskich mogą być laskowe,pekany,mibdały lub użyć mieszanki.
Można też dodać przyprawy np:cynamon,imbir,wanilie lub mieszankę do piernika.
Można też dodać wiórki kokosowe albo pokrojone w drobną kostkę kandyzowane lub suszone owoce.