Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to tort michałkowy czyli słodkie nawiązanie do znanych cukierków. Mamy tu pyszny i puszysty biszkopt, przełożony dwoma kremami. Jasny krem waniliowy oraz ciemny o smaku czekoladowym. W obydwu przypadkach mamy dodatek mielonych orzechów włoskich, które są elementem łączącym całe ciasto. Moim zdaniem jest to ciasto, które doskonale wpisuje się w obecnie w czas przyjęć.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 658
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 259
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3114
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4042
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 658
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 259
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3114
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4042
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Składniki
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 50 minut w 1890 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty. Krem waniliowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Krem czekoladowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy. Miksujemy. Dodajemy orzechy mielone. Mieszamy. Nasączenie: Łączymy wodę i cytrynę. Blaty ciasta delikatnie nasączamy. Przekładamy kremem czekoladowym i waniliowym. Boki smarujemy pozostałym kremem. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami. Michałki kroimy na paski. Dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga !