Do góry

Desery Przepis na:

Tort michałkowy

Tort michałkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 291 Ocena: 1922

Dodano:

Odsłon: 858

Moja dzisiejsza propozycja to tort michałkowy czyli słodkie nawiązanie do znanych cukierków. Mamy tu pyszny i puszysty biszkopt, przełożony dwoma kremami. Jasny krem waniliowy oraz ciemny o smaku czekoladowym. W obydwu przypadkach mamy dodatek mielonych orzechów włoskich, które są elementem łączącym całe ciasto. Moim zdaniem jest to ciasto, które doskonale wpisuje się w obecnie w czas przyjęć.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe
  • mąka pszenna 200 g
  • cukier 100 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 6 szt.
  • krem waniliowy
  • śmietana 30 % 250 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • Cukier puder 100 g
  • śmietanfix 10 g
  • krem czekoladowy
  • śmietana 30 % 250 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • Cukier puder 100 g
  • krem czekoladowy 100 g
  • orzechy włoskie mielone 40 g
  • śmietanfix 10 g
  • nasączenie
  • woda 50 ml
  • Sok z cytryny 30 ml
  • dekoracja
  • pralinki michałki jasne 50 g
  • pralinki michałki ciemne 50 g
  • orzechy włoskie mielone 100 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort michałkowy

Przygotowanie

  1. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 50 minut w 1890 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.
    Krem waniliowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
    Krem czekoladowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy. Miksujemy. Dodajemy orzechy mielone. Mieszamy.
    Nasączenie: Łączymy wodę i cytrynę.
    Blaty ciasta delikatnie nasączamy. Przekładamy kremem czekoladowym i waniliowym. Boki smarujemy pozostałym kremem. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami. Michałki kroimy na paski. Dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń