Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest bardzo efektowny, trochę czasu trzeba przy robieniu spędzić ale warto.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10737
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4811
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 929
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9166
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10737
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4811
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 929
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9166
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Do ubitej masy stopniowo dodawać żółtka. Do tego ocet, wrzącą wodę cały czas ubijając. Mąki połączyć z proszkiem, dodawać po łyżce delikatnie mieszając. Dno formy prostokątnej wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec. ok. 40 minut w temp. 180st. C. Wystudzone ciasto przekroić na połowę, a każdą z tych części jeszcze na połowę aby powstały 4 kawałki.
Biszkopty nasączamy za pomącą pędzla wodą sokiem lub alkoholem wymieszanym z wodą w zależności czy dzieci też będą jadły ten tort. 3 kremy dr Oetkera robimy wg przepisu na opakowaniu i przekładamy biszkopt nakładając kolejno na siebie. Smarujemy również górę i boki, gdzie boki dobrze jest posmarować jest kremem brązowym takim samym z jakiego zrobimy plecionkę koszyka.
Róże i plecionka. Zaczynamy od robienia plecionki koszyka. Krem robimy z kremu z dodatkiem kakao wg przepisu jak na róże. Róże można robić z kremów z paczki ale moim zdaniem mają one za rzadką konsystencję. Ja mieszam masło z margaryną ( ponieważ z samego masła róże nie mogą długo stać w cieple bo tracą kształt ) z cukrem pudrem do smaku i dzielę na części i dodaję barwników. Trudno podać proporcję zależy ile będzie się robiło róż. Proponuję zrobić z 2 kostek i ewentualnie dorobić. Potrzebne nam są worek cukierniczy lub szpryca i tylki. Robimy róże i nakładamy na góre. Na końcu można dorobić liście pomiędzy kwiatami. Polecam.