Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 147
Dodano: 17.10.2013
Odsłon: 10993
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Ciasteczkowe blaty: masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i miksować ok. 2 minut. Dodać budyń w proszku i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko dokładnie połączyć. Oreo pokruszyć na małe kawałki i wsypać do gotowego ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki na 45 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 5 równych części (najlepiej zważyć). Wilgotnymi rękoma, kształtować kulki i rozkładać palcami na blaszce z papierem do pieczenia formując placek o średnicy około 20 cm. Piec 12-13 minut w 200 stopniach ( im dłużej będziemy je piec, tym będą bardziej kruche ).
Krem: żółtka z cukrem ubić mikserem na parze. Masa powinna być puszysta i gęsta. Lekko ostudzić (nie może być ciepła!) i dodać miękkie masło. Całość ubić dokładnie mikserem. Dodawać na przemian: 1 serek – ubijać, 1 szklankę mleka – ubijać, drugi serek – ubijać, drugą szklankę mleka – ubijać. Gotową masę wstawić do lodówki na ok. 30-45 minut. Ciasteczka przełożyć kremem, wierzch posypać ciasteczkami oreo. Smacznego!
Zapraszam na: http://domowe-wypieki.com/tort-oreo/
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

karolina87 17 października 2013Zgłoś do usunięcia
wygląda pysznie :) mam pytanie, czy mogę czymś zastąpić mleko w proszku? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz