Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny torcik na każdą okazję. Bardzo czekoladowy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9057
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9057
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Zaczynamy ! Masło rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Połączyć obie masy, dodać przesianą mąkę i kakao oraz masło. Wylać do natłuszczonej tortownicy.. Jeżeli używacie sylikonowej tortownicy nie natłuszczajcie jej :) Piec 30 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto wystudzić najlepiej w otwartym piekarniku.
Połowa drogi :) Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod sam koniec ubijania cukier puder. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i połączyć z śmietaną. ( uwaga dobrze wymieszać, żeby żelatyna nie osiadła na dnie miski). Ciasto podzielić na 2 blaty, posmarować z obu stron konfiturą wiśniową lub dżemem. Na Jeden blat ciasta nałożyć krem (zostaw trochę do dekoracji), przykryć drugim blatem.
Koniec :) Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dolać 2 łyżki mleka ( jeżeli będzie za gęsta można dodać odrobinę więcej, dużo zależy od czekolady jakiej użyjemy). Wylać czekoladę na wierzch ciasta i ładnie rozprowadzić na całej powierzchni. Udekorować śmietaną wedle uznania :) włożyć do lodówki na minimum 3-4 godz. Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuję na drugi dzień. Smacznego