Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z kwiatami"
Białka ubij z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i starte na miazgę orzechy. Podziel ciasto na 6 części. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz sześć placków w temperaturze 180° C, przez około 15 minut.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Stale mieszając, schłódź go. Ubij go mikserem, dodając miękkie masło w kawałkach. Dopraw likierem.
Jedną czwartą kremu odstaw. Resztą sklej wszystkie placki, układając je w stos. Tort wstaw do lodówki na godzinę. Potem całą jego powierzchnię posmaruj kremem, a boki udekoruj za pomocą szpatułki do dekoracji.
Z masy marcepanowej rozwałkuj pas o grubości 2 mm i szerokości 3 centymetrów (troszkę masy odłóż do uformowania listków). Zmarszcz pas i połóż go na krawędzi tortu. Na środku poukładaj kwiaty. Resztę marcepana zafarbuj na zielono i uformuj małe listki. Udekoruj nimi kwiaty. Czas przygotowania: 90 min
Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 394 kcal
Zamiast kwiatów na środek tortu możesz wyłożyć pralinki albo rodzynki w białej czekoladzieŹródło: Na żywo
Zawiera substancję wspomagającą wzrok - luteinę i to w dawkach większych, niż...
Odsłon: 1401
Są takie smaki, które przenoszą nas w sielankową krainę dzieciństwa. Dla mnie...
Odsłon: 23
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 269
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 491
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 88
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 571
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 278
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 269
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 491
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 88
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 571
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 278
Składniki
Białka ubij z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i starte na miazgę orzechy. Podziel ciasto na 6 części. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz sześć placków w temperaturze 180° C, przez około 15 minut.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Stale mieszając, schłódź go. Ubij go mikserem, dodając miękkie masło w kawałkach. Dopraw likierem.
Jedną czwartą kremu odstaw. Resztą sklej wszystkie placki, układając je w stos. Tort wstaw do lodówki na godzinę. Potem całą jego powierzchnię posmaruj kremem, a boki udekoruj za pomocą szpatułki do dekoracji.
Z masy marcepanowej rozwałkuj pas o grubości 2 mm i szerokości 3 centymetrów (troszkę masy odłóż do uformowania listków). Zmarszcz pas i połóż go na krawędzi tortu. Na środku poukładaj kwiaty. Resztę marcepana zafarbuj na zielono i uformuj małe listki. Udekoruj nimi kwiaty. Czas przygotowania: 90 min
Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 394 kcal
Zamiast kwiatów na środek tortu możesz wyłożyć pralinki albo rodzynki w białej czekoladzieŹródło: Na żywo
Przepisy Desery
Desery
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Desery
3-bit bez pieczenia
Desery
Tort Bailey's
Desery
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 82
3-bit bez pieczenia
Popularne batony 3 Bit to kompozycja smaków, w której łatwo się „zakochać”. J...
Odsłon: 1442