Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich truskawek. Zachwyci dorosłych i dzieci
Składniki
Spód: 250ml mleka kokosowego, 8 łyżek wiórków kokosowych, 8 łyżek płatków owsianych (dowolnych) Góra:Jogurt grecki 300ml,1 średni dojrzały banan,250g truskawek, 2 galaretki truskawkowe, mleko kokosowe 150ml, 200ml wody Wierzch:100g truskawek, 1 galaretka truskawkowa, 300ml wody, listki mięty, kilka truskawek i płatki kokosowe do ozdoby Sposób przyrządzenia : Składniki spodu zagotować, odstawić do ostygnięcia. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę owsiano-kokosową . Wygładzić łyżką tworząc spód. 2 galaretki zalać 200ml wrzątku,wymieszać, ostudzić. Banana zmiksować z jogurtem i truskawkami ,dodać mleko kokosowe Połączyć z ostudzonymi galaretkami, wstawić do lodówki. 100g truskawek zmiksować, galaretkę zalać 300ml wrzątku, po ostudzeniu dodac masę truskawkową i wstawić do lodówki Na spod przełożyć tężejącą masę jogurtową, następnie górną warstwę truskawkową i ozdobić Chłodzić 2-3godz w lodówce