Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy przekładaniec

Truskawkowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 656

Dodano:

Odsłon: 10027

ciasto dla smakoszy truskawek

Składniki

  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 budyń waniliowy, szczypta soli, 3/4 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa
  • Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrajowujemy na 2 placki.

  2. MUS TRUSKAWKOWY:
    Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy.

  3. KREM:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus.

  4. Przełożenie ciasta: biszkopt-mus truskawkowy- biszkopt- krem- gorzka czekolada

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń