Do góry

Desery Przepis na:

Tygrysek

Tygrysek

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 5259

Pyszne ciasto z makowymi pierożkami w środku :) Jest bardzo pracochłonne ale warto poświecić mu czas :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 margaryna
  • 3\\4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1\\3 łyżeczki amoniaku
  • Mak:
  • 20 dag sparzonego i zmielonego maku
  • 2 łyzki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy
  • bakalie
  • cukier do smaku
  • Masa budyniowa:
  • 1\\2 l mleka , kostka masła , cukier do smaku
  • 2 budynie waniliowe
  • Dodatki : 3 galaretki zielona , 5 łyżek twardej marmolady , 1 mały słoik powideł śliwkowych , dowolne owoce ( u mnie brzoskwinie
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zarobić kruche ciasto , podzielić na 2 części , jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę a z drugiej części zrobić pierogi z makiem.

  2. Farsz do pierożków :

    Masło roztopić ,dodać resztę składników , dokładnie wymieszać i robić pierogi.

    Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć pierogi. Upiec.

  3. Upiec roladę z 4 jaj i posmarować marmoladą. Zwinąć i pokroić w plastry.

  4. Masa budyniowa:

    Z mleka ,cukru , budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć , dodając przestudzony budyń.

  5. Przełożenie ciasta:

    Kruche ciasto z pierogami - masa budyniowa-plastry rolady-pomiędzy nimi owoce- zalać tężejącą galaretką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 10 września 2014 Widać, że ciasto pracochłonne, ale efekt smakowity.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń