Desery Przepis na:
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować biszkopty; Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żołtkai olej, na koniec mąka z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć razem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180*C przez 15-20 min.
Podobnie postąpić z Biszkoptem ciemnym , tylko do ubitych białaek z cukrem dodać żołtka, kakao, następnie mąkę i proszek. Piec jak wyżej. Do wypieku użyć formę okrągłą w wielkości od 20- 25 cm
Biszkopty wystudzone , położyć jeden na drugim i ostrym nożem wyciąć obręcze o szerokości ok. 2 cm. Następnie mieszając obręcze , ciemny jasny, ciemny jasny....utworzyć dwa placki. Nasączyć je dowolnym ponczem.
Przygotować MASE; Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, dobrze mieszając, do niej wlać 100g likieru kokosowego i wymieszać. Ubić śmietanę kremowkę na sztywno dodając do niej pukier puder, do ubitej kremowki dodać rozpuszczoną żelatynę z likierem. Wymieszać i rozsmarować na pierwszy placek wciskając również pomiędzy szczeliny między pierścieniami, masy nałożyć na grubość ok 1,5 cm na nią położyć drugi placek z kolorowych pierścieni i dokładnie rozsmarować pozostałym kremem kokosowym ; wierzch i boki.
Całość dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi. Można udekorować ozdobami z białej czekolady.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

kuchcik 17 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
super wygląda! :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

anna0840 17 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajnie wygląda, muszę spróbować go upiec!!!!!4 Kto głosował? | Odpowiedz

Grazenka 17 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Postaram się to lepiej wyjaśnić; Biszkopty muszą być ostudzone.Ułożyć jeden biszkopt na drugim. Długim, ostrym nożem wycinać kolejno obręcze szer. ok. 2 cm , zacząć od brzegu. Nacinać nożem dokładnie do samego spodu, aby przeciąć oba biszkopty (uzyska się kilka, różnej wielkości obręczy). W największej obręczy np. z ciemnego biszkoptu umieścić mniejszą obręcz z jasnego biszkoptu i tak aż do malutkiego kółeczka z środka. Układać obręcze naprzemiennie jedna w drugiej, aż utworzą dwukolorowy placek.
Czynność powtórzyć z pozostałymi obręczami, które to utworzą drugi placek. Obydwa placki zwilżyć wodą (może być z domieszką cukru)lub ponczem.
5 Kto głosował? | Odpowiedz

iwik29 17 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Piekny i pewnie pyszny...mam ochote wyprobowac...tylko nie rozumię jak wycinać te obrecze...i jak ukladac by powstala szachownica, proszę o dodatkowe instrukcje.ania
4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 16 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Pięknie wygląda :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

bobara 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
kolejny wariant tortu "szachownica" zapewne smakowitypierwszy raz zetknęlam sie z taka propozycją blisko 30 lat temu w "Burdzie' w wydaniu niemieckim
5 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo efektowny i na pewno smaczny ;)4 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ładny i faktycznie taki inny.4 Kto głosował? | Odpowiedz