Do góry

Desery Przepis na:

Usta Adama - ciasto

Usta Adama - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 8406

Przepis z mojego starego zeszytu. Usta Adama to ciasto kakaowe z biszkoptami przełożonymi marmoladą. Całość wieńczy krem budyniowy i polewa czekoladowa.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 masło lub margaryna
  • 5 jajek rozm. L
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 okrągłych biszkoptów
  • marmolada
  • Na krem:
  • 1 masło 20 dkg
  • 1 budyń wanilinowy lub śmietankowy
  • 0,5 l mleka do budyniu
  • 3 łyżki cukru
  • Na polewę:
  • 12 dkg masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, wodę i kakao zagotowałam w rondlu. Wystudziłam i dodałam 5 żółtek. Zmiksowałam.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale za pomocą szpatułki wymieszałam ciasto.
    Płaską część biszkoptów posmarowałam marmoladą i składałam razem po dwie sztuki.

  2. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam wszystkie sklejone marmoladą biszkopty. Zalałam całość ciastem polewając również biszkopty. Ciasta może wydawać się mało, ale wystarczy na taką blachę, trzeba tylko równomiernie rozprowadzić ciasto nawet jak wydaje się go mało. Można oczywiście upiec w mniejszej blasze, będzie wtedy wyższe. Piekłam w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po tym czasie odstawiłam do ostygnięcia i zrobiłam krem.

  3. Budyń ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając 3 łyżki cukru. Ostudziłam.

    Masło uwierciłam i po łyżce kolejno dodawałam ostudzony budyń.

    Wyłożyłam na ostudzone ciasto.

    Przygotowałam polewę.

    Rozgrzałam w rondlu wodę, dodałam masło, cukier i kakao. Wszystko mieszałam do rozpuszczenia. Jak polewa zaczęła się gotować wyłączyłam ogień pod rondlem. Dolałam śmietankę i energicznie wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia.
    W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do zimnej polewy. Wymieszałam i polałam nią ciasto.
    Wstawiłam do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń