Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z mojego starego zeszytu. Usta Adama to ciasto kakaowe z biszkoptami przełożonymi marmoladą. Całość wieńczy krem budyniowy i polewa czekoladowa.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116341
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7944
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2997
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1492
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1278
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116341
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7944
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2997
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1492
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1278
Składniki
Masło, cukier, wodę i kakao zagotowałam w rondlu. Wystudziłam i dodałam 5 żółtek. Zmiksowałam.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale za pomocą szpatułki wymieszałam ciasto. Płaską część biszkoptów posmarowałam marmoladą i składałam razem po dwie sztuki.
Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam wszystkie sklejone marmoladą biszkopty. Zalałam całość ciastem polewając również biszkopty. Ciasta może wydawać się mało, ale wystarczy na taką blachę, trzeba tylko równomiernie rozprowadzić ciasto nawet jak wydaje się go mało. Można oczywiście upiec w mniejszej blasze, będzie wtedy wyższe. Piekłam w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po tym czasie odstawiłam do ostygnięcia i zrobiłam krem.
Budyń ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając 3 łyżki cukru. Ostudziłam. Masło uwierciłam i po łyżce kolejno dodawałam ostudzony budyń. Wyłożyłam na ostudzone ciasto. Przygotowałam polewę. Rozgrzałam w rondlu wodę, dodałam masło, cukier i kakao. Wszystko mieszałam do rozpuszczenia. Jak polewa zaczęła się gotować wyłączyłam ogień pod rondlem. Dolałam śmietankę i energicznie wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do zimnej polewy. Wymieszałam i polałam nią ciasto. Wstawiłam do lodówki.