Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowe babeczki z kremem

Walentynkowe babeczki z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 244

Do dekorowania babeczek kremem użyłam dużej tylki 2D. Dla uzyskania różowej barwy kremu dodałam niewielką ilość czerwonego barwnika w proszku :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 150g drobnego cukru
  • 250ml mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy
  • 200g czekolady mlecznej
  • Składniki na krem:
  • 200ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 150g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie babeczek:

    Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao, aromat, pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę.

    W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre: mleko, rozpuszczone w kąpieli wodnej masło i jajka. Wymieszać.

    Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy aż do ich połączenia.
    Nakładamy gotowe ciasto do foremek wyłożonych papilotkami do około 3/4 ich wysokości. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


  2. Przygotowanie kremu:

    Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie odstawić na chwilę do przestygnięcia, tak, aby była lekko ciepła.

    Serek mascarpone mieszamy w misie miksera razem z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy płynną białą czekoladę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

    Śmietanę ubijamy, pamiętając aby była dobrze schłodzona. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji.



  3. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na babeczki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń