Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to tradycyjny włoski deser, w tłumaczeniu oznaczający "gotowaną śmietankę". W mojej wersji podawany w pucharkach z musem truskawkowym - pysznyyy :)
Żelatynę namoczyłam w gorącej wodzie (2 łyżeczki w 5 łyżkach gorącej wody - osobno na mus i osobno na panna cottę).
Truskawki rozmroziłam i zmiksowałam z 3 łyżkami cukru na gładki mus, po czym dodałam do nich jedną część żelatyny (2 łyżeczki rozpuszczone w 5 łyżkach wody). Po dokładnym wymieszaniu rozlałam mus do pucharków i odstawiłam do lodówki na 30 minut (do stężenia).
Mleko z cukrem i śmietanką powoli podgrzewałam. Dodałam wydrążone nasiona wanilii i samą laskę - całość zagotowałam i natychmiast zdjęłam z ognia. Do gorącego jeszcze mleka dodałam drugą część żelatyny, całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Powoli tężejącą masę śmietanową przelałam na przygotowany wcześniej mus truskawkowy. Pucharki z deserem odstawiłam do lodówki na godzinę.
Kwaskowaty smak porzeczek połaczony z panna cota jest niewątpliwie ciekawy :)
Odsłon: 1349
Polecam miłośnikom kawy.Zaspokoi zapotrzebowanie na kofeinę na cały dzień :)
Odsłon: 1247
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 53
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 64
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4553
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 209
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 97
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 53
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 64
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4553
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 209
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 97
Składniki
Żelatynę namoczyłam w gorącej wodzie (2 łyżeczki w 5 łyżkach gorącej wody - osobno na mus i osobno na panna cottę). Truskawki rozmroziłam i zmiksowałam z 3 łyżkami cukru na gładki mus, po czym dodałam do nich jedną część żelatyny (2 łyżeczki rozpuszczone w 5 łyżkach wody). Po dokładnym wymieszaniu rozlałam mus do pucharków i odstawiłam do lodówki na 30 minut (do stężenia).
Mleko z cukrem i śmietanką powoli podgrzewałam. Dodałam wydrążone nasiona wanilii i samą laskę - całość zagotowałam i natychmiast zdjęłam z ognia. Do gorącego jeszcze mleka dodałam drugą część żelatyny, całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Powoli tężejącą masę śmietanową przelałam na przygotowany wcześniej mus truskawkowy. Pucharki z deserem odstawiłam do lodówki na godzinę.
Przepisy Desery
Desery
Mój mocno bakaliowy keks
Desery
Krucha szarlotka
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Desery
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Mój mocno bakaliowy keks
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 64
Krucha szarlotka
Szybka i krucha szarlotka, każdy może ją upiec.
Odsłon: 176