Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowa panna cotta

Waniliowa panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 4918

Panna cotta to tradycyjny włoski deser, w tłumaczeniu oznaczający "gotowaną śmietankę". W mojej wersji podawany w pucharkach z musem truskawkowym - pysznyyy :)

Składniki

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 60 g cukru + 3 łyżki
  • 2X2 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii
  • 200 g mrożonych truskawek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę namoczyłam w gorącej wodzie (2 łyżeczki w 5 łyżkach gorącej wody - osobno na mus i osobno na panna cottę).
    Truskawki rozmroziłam i zmiksowałam z 3 łyżkami cukru na gładki mus, po czym dodałam do nich jedną część żelatyny (2 łyżeczki rozpuszczone w 5 łyżkach wody). Po dokładnym wymieszaniu rozlałam mus do pucharków i odstawiłam do lodówki na 30 minut (do stężenia).

  2. Mleko z cukrem i śmietanką powoli podgrzewałam. Dodałam wydrążone nasiona wanilii i samą laskę - całość zagotowałam i natychmiast zdjęłam z ognia. Do gorącego jeszcze mleka dodałam drugą część żelatyny, całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.

  3. Powoli tężejącą masę śmietanową przelałam na przygotowany wcześniej mus truskawkowy. Pucharki z deserem odstawiłam do lodówki na godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń