Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to tradycyjny włoski deser, w tłumaczeniu oznaczający "gotowaną śmietankę". W mojej wersji podawany w pucharkach z musem truskawkowym - pysznyyy :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Żelatynę namoczyłam w gorącej wodzie (2 łyżeczki w 5 łyżkach gorącej wody - osobno na mus i osobno na panna cottę). Truskawki rozmroziłam i zmiksowałam z 3 łyżkami cukru na gładki mus, po czym dodałam do nich jedną część żelatyny (2 łyżeczki rozpuszczone w 5 łyżkach wody). Po dokładnym wymieszaniu rozlałam mus do pucharków i odstawiłam do lodówki na 30 minut (do stężenia).
Mleko z cukrem i śmietanką powoli podgrzewałam. Dodałam wydrążone nasiona wanilii i samą laskę - całość zagotowałam i natychmiast zdjęłam z ognia. Do gorącego jeszcze mleka dodałam drugą część żelatyny, całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Powoli tężejącą masę śmietanową przelałam na przygotowany wcześniej mus truskawkowy. Pucharki z deserem odstawiłam do lodówki na godzinę.