Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Waniliowa pascha"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2598
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104636
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2033
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5904
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2598
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104636
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2033
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5904
Składniki
Rodzynki oraz migdały sparz wrzątkiem. Migdały otrzyj ze skórki i posiekaj. Rodzynki osącz. Żółtka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodaj śmietankę.
Naczynie z masą ustaw na garnku z wrzątkiem. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zestaw naczynie, dodaj zmielony twaróg, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i masło, wymieszaj.
Glinianą formę do paschy z dziurkami na dnie (lub nieużywaną doniczkę) wyłóż cienką lnianą ściereczką albo gazą. Napełnij masą serową. Obciąż od góry (np. talerzykiem oraz słoiczkiem z wodą).
Formę z paschą ustaw w naczyniu, do którego przez dziurkę będzie mogła ściekać wytrącająca się serwatka. Trzymaj w chłodzie minimum 8 godzin. Zastygłą paschę wyjmij z formy, ustaw do góry nogami i dowolnie udekoruj.
Czas ok. 60 min; porcja – 520 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety