Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Waniliowa pascha"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2100
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3250
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1313
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2058
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2100
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3250
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1313
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2058
Składniki
Rodzynki oraz migdały sparz wrzątkiem. Migdały otrzyj ze skórki i posiekaj. Rodzynki osącz. Żółtka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodaj śmietankę.
Naczynie z masą ustaw na garnku z wrzątkiem. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zestaw naczynie, dodaj zmielony twaróg, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i masło, wymieszaj.
Glinianą formę do paschy z dziurkami na dnie (lub nieużywaną doniczkę) wyłóż cienką lnianą ściereczką albo gazą. Napełnij masą serową. Obciąż od góry (np. talerzykiem oraz słoiczkiem z wodą).
Formę z paschą ustaw w naczyniu, do którego przez dziurkę będzie mogła ściekać wytrącająca się serwatka. Trzymaj w chłodzie minimum 8 godzin. Zastygłą paschę wyjmij z formy, ustaw do góry nogami i dowolnie udekoruj.
Czas ok. 60 min; porcja – 520 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety