Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowa pascha

Waniliowa pascha

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Waniliowa pascha"

Składniki

  • po 10 dag rodzynek
  • migdałów i smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 6 żółtek
  • 1
  • 5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 proc
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 15 dag masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki oraz migdały sparz wrzątkiem. Migdały otrzyj ze skórki i posiekaj. Rodzynki osącz. Żółtka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodaj śmietankę.

  2. Naczynie z masą ustaw na garnku z wrzątkiem. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zestaw naczynie, dodaj zmielony twaróg, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i masło, wymieszaj.

  3. Glinianą formę do paschy z dziurkami na dnie (lub nieużywaną doniczkę) wyłóż cienką lnianą ściereczką albo gazą. Napełnij masą serową. Obciąż od góry (np. talerzykiem oraz słoiczkiem z wodą).

  4. Formę z paschą ustaw w naczyniu, do którego przez dziurkę będzie mogła ściekać wytrącająca się serwatka. Trzymaj w chłodzie minimum 8 godzin. Zastygłą paschę wyjmij z formy, ustaw do góry nogami i dowolnie udekoruj.

  5. Czas ok. 60 min; porcja – 520 kcal, cena 2,40 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń