Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Waniliowa pascha"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 203
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 720
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3568
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 203
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 720
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3568
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Rodzynki oraz migdały sparz wrzątkiem. Migdały otrzyj ze skórki i posiekaj. Rodzynki osącz. Żółtka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodaj śmietankę.
Naczynie z masą ustaw na garnku z wrzątkiem. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zestaw naczynie, dodaj zmielony twaróg, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i masło, wymieszaj.
Glinianą formę do paschy z dziurkami na dnie (lub nieużywaną doniczkę) wyłóż cienką lnianą ściereczką albo gazą. Napełnij masą serową. Obciąż od góry (np. talerzykiem oraz słoiczkiem z wodą).
Formę z paschą ustaw w naczyniu, do którego przez dziurkę będzie mogła ściekać wytrącająca się serwatka. Trzymaj w chłodzie minimum 8 godzin. Zastygłą paschę wyjmij z formy, ustaw do góry nogami i dowolnie udekoruj.
Czas ok. 60 min; porcja – 520 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety