Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Waniliowa pascha"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9830
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2468
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1615
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 586
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3756
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9830
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2468
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1615
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 586
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3756
Składniki
Rodzynki oraz migdały sparz wrzątkiem. Migdały otrzyj ze skórki i posiekaj. Rodzynki osącz. Żółtka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodaj śmietankę.
Naczynie z masą ustaw na garnku z wrzątkiem. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zestaw naczynie, dodaj zmielony twaróg, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i masło, wymieszaj.
Glinianą formę do paschy z dziurkami na dnie (lub nieużywaną doniczkę) wyłóż cienką lnianą ściereczką albo gazą. Napełnij masą serową. Obciąż od góry (np. talerzykiem oraz słoiczkiem z wodą).
Formę z paschą ustaw w naczyniu, do którego przez dziurkę będzie mogła ściekać wytrącająca się serwatka. Trzymaj w chłodzie minimum 8 godzin. Zastygłą paschę wyjmij z formy, ustaw do góry nogami i dowolnie udekoruj.
Czas ok. 60 min; porcja – 520 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety