Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec drożdżowy

Wieniec drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 484

Proste ,zwykle ciasto do kawki i herbatki .

Składniki

  • 1 kg maki
  • 140 g masla
  • 140 g cukru
  • 1,5 kostki drozdzy
  • 2 jaja
  • 500 ml mleka
  • cukier puder+cytryna do lukru
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wieniec drożdżowy

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzac z maslem i drozdzami do rozpuszczenia masla.

  2. Na wymieszana z cukrem make wlac mleko,dodac jaja i mieszac az odejdzie od lopatki (lyzki)
    Odstawic na pol godziny w cieple miejsce.
    Ciasto rozwalkowac, zwinac w rolade,rolade przeciac wzdluz na pol i skrecic.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku do temp.175 st.C. okolo 30-40 minut..

    Po wystygnieciu polac lukrem (sok z cytryny z cukrem pudrem)lub posypac cukrem pudrem .
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń