Do góry

Desery Przepis na:

Włoski placek ucierany

Włoski placek ucierany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 40

Smaczny pomysł na "Włoski placek ucierany"

Składniki

  • 6 jabłek
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 5 łyżek rodzynek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Skrop je sokiem cytrynowym. Masło utrzyj z 1/2 cukru i cukrem waniliowym. Wbij 3 jajka. Mąkę z proszkiem dodaj do ucieranej masy. Dolej śmietanę kremówkę. Wymieszaj ciasto mikserem.

  2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż jabłka, wciśnij je w ciasto. Piecz 15 min w temp. 180 st.

  3. Kwaśną śmietanę wymieszaj z resztą jajek, proszkiem budyniowym oraz pozostałym cukrem. Polej tym ciasto. Piecz je dalej 50 min. Na 15 min przed końcem wierzch posyp rodzynkami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń